Rajasthan PTET Answer Key 2021 ptetraj2021.com Cut off Marks

Rajasthan PTET Answer Key 2021 ptetraj2021.com Cut off Marks: Download  Rajasthan PTET Answer Key 2021  available at ptetraj2021.com. check  Dungar College Bikaner Answer Key 2021  for set a, b, c and D. Now here you can check  ptet 2021 Answer Key  Officially and Unofficially by Mission Institute Jaipur, Utkarsh Classes Jodhpur and Shriram coaching classes Sikar. here below we have displayed all sets  ptetraj2021.com Answer Key  with  PTET Cut off Marks 2021  for General, OBC, SC and ST. also we have displayed  previous PTET Cutoffs . all candidates are just required to bookmark this page for regular updates on skalert.in.Stay connected with us for continuous updates of answer keys. After the release of the answer key, its direct link will also be made available to you below.

Rajasthan PTET Answer Key 2021

ptetraj2021.com PTET Cut off Marks  Rajasthan PTET Question Paper Solution Rajasthan PTET 2021 exam was conducted peacefully today on 8th September 2021. Now the candidates of Rajasthan PTET are waiting for the answer key. The answer key of Rajasthan PTET will be released on the official website of the department, ptetraj2021.com. Whenever the answer key will be released, you will get its information here. You can download Rajasthan PTET Answer Key by clicking on the link given below here. Here we are providing you the answer keys of all the question papers so that you can check your correct answer by matching your questions. For this, we are providing the answer key prepared by reputed coaching institute and subject expert here.

ptetraj2021.com Answer Key 2021

Dungar College Bikanr DCB conducted Rajasthan Pre Teacher Eligibility Test on 09th Sept 2021. thousands of aspirants appeared for this examination for 2 year integrated course which had BA + BED, BCOM + BED and BSC + BED. Also for 2 Year B.Ed course. well as we know for 4 year integrated course candidates must have cleared plus two or intermediate from RBSE, CBSE or any recognized board. For 2 Year Direct B.Ed course aspirants must have their Under graduate degree such as ba, bcom or bsc.

Rajasthan PTET Answer Key 2021 PDF Download

The Applications were started from 23rd January 2021 and ended on 15th April 2021. due to covid-19 outbreak exam was postponed but now government of Rajasthan has decided and have directed colleges or universities to conduct admission, entrance or competitive examinations. so that candidates could get admissions into the course they want. Now those who are searching for  PTET Answer Key 2021  should go below and find the direct link to check  ptet 2021 answer key . also we have displayed previous and  expected ptet cut off marks  according to ptetraj2021.com.

Click Here To Join Telegram Group: Click Here

ptetraj2021.com Answer Key 2021

Name of the Examination Authority Dungar College Bikaner (DCB)
Official Website to download PTET Answer Key www.ptetraj2021.com and www.ptetdcb2021.org
Exam Name Rajasthan Pre Teacher Eligibility Test 2021
Exam Date 2021
Admit Card Download Date 30 August 2021
PTET Answer Key Release Date 8th September 2021
Mode of Exam Offline
Location Rajasthan
Download Link Available Below
Category: Answer Key

Rajasthan PTET Exam Answer Key 2021 Utkarsh Classes

After releasing the answer key of ptetraj2021.com for all set, series and paper code wise, we will update here a latest news information in both Hindi and English language. So get ready to check your score in PTET Exam 2021 by downloading the PTET 2021 Answer Key and matching it with the PTET OMR Sheet 2021 PDF provided at the time of exam.

After checking ptetraj2021.com answer key you can share your score below that we can consider PTET Cut Off Marks 2021 for SC, ST, OBC and General Candidates. Official Rajasthan ptetraj2021.com Cut Off 2021 BSTC Result 2021 will be available online after the date. The links of ptetraj2021.com result will be available online here.

Click Here To Join Whatsapp Group: Click Here

PTET Exam All Questions 2021

Question 1. – Where was Tejaji born?
Answer – Kharnal

Question 2. – What is the water accumulation by Paliwal Brahmins called?
Answer – Khadin

Question 3. – Murrah is a breed –
Answer – Buffalo

Question 4. – Who is the current National Security Advisor –
Answer – Ajit Doval

Question 5. – Which fort is called Muradhwaj fort?
Answer – Mehrangarh

Question 6. – Motilal Tejawat was related to.
Answer – From Eki Peasant Movement

Question 7. – Amrita Devi deer forest is situated.
Answer – Khejadli

Question 8. Where is the flying squirrel found?
Answer – In Sita Mata Sanctuary

Question 9. – The state flower of Rajasthan is
Answer – Rohida

Question 10. – Lake Pichola is situated in
Answer – Udaipur

Question 11. – The height of Guru Shikhar Peak in Rajasthan is
Answer – 1722 meters

Question 12. – In which year the battle of Haldi Ghati was fought
Answer – in 1576

Question 13. In Rajasthan, an ornament called timaniya is worn.
Answer – Around the neck

Question 14. – Where is the Krishna deer found?
Answer – In Talchhapar Sanctuary

Question 15. – In which city of Rajasthan nuclear power plant is located
Answer – Chittorgarh

Question 16. – What is the logo of Make in India
Answer – Singh

Question 17. – How much energy is being produced till December 2020
Answer – 21836 mw

Question 18. – Who was the Rana of Mewar at the time of Akbar 1567
Answer – Maharana Udai Singh

Question 19. – Where is the Tilwara Pashum Mela held?
Answer – Barmer

Question 20. – Deepak Chahar is related to which sport
Answer – Cricket

Question 21. – Bronze is a mixture of which
Answer – A mixture of copper and tin

Question 22. – Who is the chairman of NITI Aayog
Answer – Prime Minister

Question 23. – Sarva Shiksha Abhiyan is in which act
Answer – By 86th Constitutional Amendment

Question 24. – Where is Kumbhalgarh fort
Answer – In Rajsamand district

Question 25. – Where is Nahargarh fort
Answer – In Jaipur district

Question 26. – Where is the fort of Bhatner situated
Answer – Hanumangarh

Question 27. – Which organ is affected the most by Kovid 19
Answer – Lung

Question 28. – When was the 86th Constitutional Amendment
Answer – In 2002, through the 86th Constitutional Amendment, education was made a fundamental right

Question 29. – Eighth Schedule of the Indian Constitution deals with how many languages ​​of India
Answer – 22 Indian languages

Question 30. Who won the first edition of IPL
Answer – Rajasthan Royals

Question 31. – The country was the first to make vaccine.
Answer – Russia

Question 32. – Serum Institute of India is located
Answer – Pune (Maharashtra)

Question 33. – Who built the tomb of Khwaja Moinuddin Chishti
Answer – Akbar, Answer – Akbar Jahangir

Question 34. – When did Ajmer merge with Rajasthan
Answer – 1956

Question 35. – Which stadium was named as Narendra Modi.
Answer – Motera Stadium 24 February 2021

Question 36. – Which treaty is there in the welcome
Answer – Yaan Sandhi

Question 37. – The ratio of the ages of P and Q is 7 : 4, then what will be the ratio of their ages after 4 years
Answer – 11 : 8

Question 38. – In which article of the Indian Constitution, civil related law is mentioned.
Answer – 5 – 11 paragraphs

Question 39. Where is Theva art famous?
Answer – Pratapgarh

Question 40. – When will the President’s election be held in USA?
Answer – November 3

Question 41. – Who was the first Governor General of India
Answer – Warren Hastings

Question 42. – Which part of the Constitution of India is called Magna Carta
Answer – Part – 3

Question 43. – Which city of Rajasthan has been included in the list of UNESCO on February 2020.
Answer – Jaipur (Parkota)

Question 44. – In which city did the corona spread first?
Answer – Wuhan (China)

Question 45. – What is the total number of Rajya Sabha members from Rajasthan
Answer – 10

Question 46. When is the World Population Day celebrated?
Answer – July 11

Question 47. – Which city will be given the Kayakalp Award in the Swachhta Mission in Rajasthan?
Answer – Jaipur

Question 48. – Which is called the water palace of the desert?
Answer – The Kuva of Batadu

Question 49. – Who was the author of the book Nil Darpan
Answer – Dinabandhu

Question 50. – What is the currency of Bangladesh
Answer – Taka

Question 51. When is the Consumer Day celebrated?
Answer – On 24th September

Question 52. – Who was given the Dadasaheb Phalke Award for 2019?
Answer – Amitabh Bachchan

Question 53. – From which country did the Rafale fighter jets be purchased
Answer – From France

Question 54. – Blue revolution is related to
Answer – Fish production

Question 55. – Which is the ancient painting center of Rajasthan
Answer – Mewar, Udaipur

Question 56. – How many states are there in India
Answer – 28

Question 57. – Who is the chairman of National Disaster Management
Answer – Prime Minister Narendra Modi

Question 58. – India’s first missile which was tested
Answer – Prithvi

Question 59. – Who is the author of
Vansh Bhaskar Answer – Suryamal Mixture

Question 60. – When was Tejaji born
Answer – 29 January 1074 (Vikram Samvat 1130)

Question 61. – When was the Congress formed
Answer – 28 December 1885

Question 62. – What is 10 years called.
Answer – Decade

Question 63. – Which day was not the last day of the century?
Answer – Tuesday/Thursday/Saturday

Question 64. – Where is the strong caste worn
Answer – Waist

Question 65. – Where is Tejaji fair held?
Answer – Parbatsar (Nagaur)

Question 66. – Amjad Ali is the player of which instrument
Answer – Sarod player

Question 67. – Veer ji is related to which style of Rajasthan?
Answer – Jodhpur style

Question 68. – Name the lightest metal
Answer – Lithium

Question 69. – What is the name of suicide bag
Answer – Lysosomes

Question 70. – Whose policy was the local self-government?
Answer – Lord Ripon Key

Question 71. – Cinema Hall : Audience :: Church : Christian

Question 72. – House : Brick :: Furniture : Wood

Question 73. – 0, 6, 24, 60, 120, 210, 336

Question 74. – Mirror image of 2:45
Answer – 9:15

Question 75. – Which letter is between 13th from the left and the 4th letter from the right of the alphabet
Answer – R

Question 76. If the milk of 36 is sold for 40 then what is the percentage increase
Answer – 11.11% increase

Question 77. – What will be 93% of 456
Answer – 424.08

Question 78. – What will come after R in DISTURABANE
Answer – u

Question 79. – If 1st May is Tuesday then what day will be on 1st June.
Answer – Friday

Question 80. – How many times 3 will appear between 1 to 100.
Answer – 20 times

Question 81. – In which year the battle of Haldi Ghati was fought.
Answer – In 1576

How to Download PTET Answer Key 2021

Only those candidates can download ptetraj221.com 2021 Answer key through official website who have written this exam. Follow the below given steps to download it easily.

  • First of all visit official website of Rajasthan PTET 2021 Answer Key ie ptetraj2021.com.
  • After that click on the link “Download Answer Key of Rajasthan PTET 2021”.
  • A new page with Pdf will open in new tab.
  • Download and save ptetraj2021.com Ans Key.
  • Check your score by matching with OMR sheet.
  • All the best for Rajasthan PTET Answer Key 2021.

Important Links

Rajasthan PTET Answer Key

Click Here

Rajasthan PTET Result

Click Here
Join on Telegram

Click Here

Join Whatsapp Group

Click Here

Official Website

Click Here

Leave a Comment