Refrigeration 1st Sem Question Paper in Hindi 

0
14

Students who want to prepare for Refrigeration Ac exam. They need very important study material, so that your preparation can be done properly, so we have given  Refrigeration 1st Sem Question Paper Hindi and English question and answer, read them carefully because the questions given in it are asked in previous years exam. You have already passed, and there is every possibility to be asked in the upcoming exams, if you are preparing for other IT I trades then you will find it on our website on previous pay

1. Where does super heating occur?
Answer . evaporator and suction line

2. The designation of refrigerant propane is?
Answer . R-290

3. Casa is an alloy of which?
Answer . copper and tin

4. By how much one has to multiply to convert bar to pascal?
Answer . 100000

5. The heart of the refrigeration system is?
Answer . compressors

6. The cooling effect of 3TR is equal to ………?
Answer . 10.5 kJ/s

7. Compressor oil in evaporator causes?
Answer . loss of capacity

8. High pressure cut-out is used with
Answer . of expansion valve

9. Which of the following supplies AC current?
Answer . alternator

10. Evaporator tubes for ammonia based refrigerating systems are made of?
Answer . steel

11. What is the inner threads cut from?
Answer . by tap

12. The joint in which the plants are placed side by side?
Answer . butt joint

13. The temperature required for soldering is?
Answer . over 200°C

14. In P = VI, if v voltage, . If the electric current is P?
Answer . power

15. Capillary tube is used for?
Answer . in medium-capacity systems

16. Heat pump is based on?
Answer . on the second law of thermodynamics

17. Is there a suction line to the fridge?
Answer . insulated

18. The crank shaft seal of the compressor prevents ……… from going out?
Answer . air and refrigerant

19. On a TS diagram, the process of evaporation takes place at a constant pressure, it is shown as?
Answer . from a horizontal line

20. The main drawback of HC refrigerants is?
Answer . flammability

21. Which metal sheets are used in sheet metal?
Answer . Galvanized Iron, Stainless Steel, Copper

22. Who among the following is a driver?
Answer . Gold

23. …………. What verb is used for fine finishing?
Answer . grinding

24. The device made to start or stop the flow of refrigerant is called?
Answer . solenoid valve

25. The viscosity of an ideal refrigerant should be?
Answer . Lower

26. Frequency is reciprocal?
Answer . of time period

27. Which of the following file cut is best suited for smooth finishing of aluminium?
Answer . double cut

28. The condenser of the refrigerator should be kept at a distance of …….. from the wall?
Answer . 6 inches

29. How much power will a 20 ohm resistor, in which the current flowing through it is 10 amperes, consume?
Answer . 200w

30. 30°C is equal to?
Answer . 303°K

31. The unit of current (electric current) is?
Answer . ampere

32. Hand vise is used for?
Answer . for small jobs

33. Voltage drop remains same?
Answer . in parallel circuit

34. The power required to run the compressor of a refrigerator is in kW?
Answer . less than cooling effect

35. In dry compression the refrigerant leaves the compressor?
Answer . in superheated condition

36. HCF refrigerants?
Answer . ODP is zero.

37. Where does the change in both visible heat and latent heat take place?
Answer . in the condenser

38. Voltmeter is used for?
Answer . in parallel combination

39. Single phase motor is?
Answer . without self start

40. What is used in oxy-acetylene gas welding?
Answer . oxygen

41. Domestic refrigerators do not contain ……..?
Answer . site glass

42. Have Snip?
Answer . measuring tool

43. In the refrigeration cycle, the pressure becomes maximum at?
Answer . after compressor

44. Why is oil safety switch used in compressors?
Answer . To stop the electric supply in compressor

45. Substances that are rapidly attracted by a magnet are called?
Answer . ferromagnetic

46. ​​What is the use of distributor?
Answer . after expansion valve

Refrigeration 1st Sem Question Paper In English

1. Where is the superheating?
Answer . Evaporator and Suction Line

2. What is the designation of refrigerant propane?
Answer . R-290

3. Which alloy is casa?
Answer . Copper and tin

4. What is the multiplication required to convert the bar to Pascal?
Answer . 100000

5. Which is the heart of the refrigeration system?
Answer . Compressor

6. The cold effect of 3TR is equal to ……….
Answer . 10.5 kJ/s

7. Compressor oil in the evaporator causes?
Answer . Capacity decrease

8. With whom is the high-pressure cut-out used?
Answer . Expansion Valves

9. Which of the following supply AC current?
Answer . alternator

10. Evaporator tube is made for ammonia-based refrigerating systems?
Answer . Steel

11. What are the inner heads cut from?
Answer . From tap

12. The joint in which the plants are placed side by side?
Answer . butt joint

13. What is the temperature required for soldering?
Answer . More than 200 °C

14. If v voltage, in P = VI. P is electric current?
Answer . Power

15. A capillary tube is used?
Answer . In medium-capacity systems

16. The heat pump is based?
Answer . On the Second Law of Thermodynamics

17. Does the refrigerator have a suction line?
Answer . insulated

18. Can shaft seal of compressors prevent ……… from going out?
Answer . Air and refrigeration

19. On a TS diagram, the process of evaporation occurs at constant pressure, it is displayed?
Answer . Horizontal From the line

20. HC is the main shortage of refrigerators?
Answer . Flammability

21. Which metal sheets are used in sheet metal?
Answer . Galvanized iron, stainless steel, copper

22. Which one of the following is a driver?
Answer . Gold

23. …………. is the verb used for fine finishing?
Answer . grinding

24. A device made to turn or stop the flow of refrigerant is called?
Answer . Solenoid valve

25. Should an ideal refrigerant have viscosity?
Answer . The following

26. Frequency is reciprocal?
Answer . time period

27. Which of the following file cuts is most suitable for the smooth finishing of aluminum?
Answer . double cut

28. The refrigerator’s condenser should be placed at a distance of …….. from the wall?
Answer . 6 inch

29. How much power will a 20 Ohm resistor, which has a current of 10 amperes, consume?
Answer . 200w

30. equals 30 ° C?
Answer . 303 °K

31. is the unit of current (electric current)?
Answer . ampere

32. Hand voice is used?
Answer . For small jobs

33. Does the voltage drop remain the same?
Answer . In a parallel circuit

34. The power required to run the refrigerator compressor is in kW?
Answer . Less than a cooling effect

35. Leaves refrigerant compressors in dry compression?
Answer . In superheated state

36. HCF refrigerators?
Answer . ODP is zero.

37. Where do both sensible heat and late heat change?
Answer . In condenser

38. The voltmeter is used?
Answer . In parallel combination

39. Is a single-phase motor?
Answer . Self startles

40. Oxyacetylene gas is used in welding.
Answer . oxygen

41. Household refrigerators do not have …….
Answer . Sight Glass

42. Is Snip?
Answer . Measurement tool

43. In the refrigeration cycle, the pressure is maximized?
Answer . After compressors

44. Why are oil safety switches used in compressors?
Answer . To stop electric supply in compressors

45. What are the substances that are rapidly attracted by the magnet?
Answer . Ferromagnetic

46. ​​A distributor is used?
Answer . After the expansion valve

Today in this post refrigeration and air conditioning questions and answers pdf in Hindi , refrigeration and air conditioning question paper pdf, rac objective questions pdf Hindi , iti marc trade question paper, refrigeration , and air conditioning theory book in Hindi pdf , Refrigeration 1st Sem Question If you have any query related to rac iti trade full form, refrigeration & air conditioning iti syllabus, refrigeration, and air conditioning diploma question papers then definitely tell us in comment box. And if you find this information beneficial, then do share it with your friends.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here